Centos 8 kurulumu konusunda adım adım resimler ile birlikte, kolaylıkla gerçekleştireceğiz. Öncelikle centos 8 iso’muzu yerleştirerek makinayı power on konumuna alıyoruz ve işlemlerimize başlıyoruz.

Install CentOs Linux 8 tabına klavyemizin yukarı okuna tıklayarak geliyoruz ve Enter butonuna basıyoruz.

İkinci adım olarak işletim sistemi dilimizi belirliyoruz, varsayılan olarak İngilizce seçili durumdadır. Continue butonu ile devam ediyoruz.

Klavye dilimizi belirlemek için ” Keyboard ” butonuna tıklıyoruz.

Açılan ekran üzerinde English seçili iken “ – “ butonuna basarak açılan ekrandan ” Turkish ” seçimi yaparak ” Add ” butonuna tıklıyoruz. Ardından üst tarafta yer alan ” Done ” butonuna tıklıyoruz.

Ana menü üzerinde ” Time & Date ” butonuna tıklayarak bulunduğumuz bölgeyi seçerek ” Done ” butonuna tıklıyoruz.

Ana menü üzerinde ” Installation Destination ” butonuna tıklayarak Storage Configuration ” Custom ” işaretleyerek ” Done ” butonuna basıyoruz.

” Standart Partition ” seçimi yaparak “ + ” butonuna tıklıyoruz.

Makinanızın Ram boyutuna bağlı olarak, burada Boot alanı ve Swap alanı belirleyeceğiz.
BOOT
8 GB ‘tan küçük yada eşit | 400 MB /boot alanı vermenizi öneririm |
8 GB ‘tan büyük | 1024 MB /boot alanı vermenizi öneririm |
SWAP
2 GB ‘tan küçük yada eşit | Ram Miktarının 3 Katı |
2 GB ile 8 GB arasında | Ram Miktarının 2 katı |
8 GB ile 64 GB arasında | Ram Miktarının 1.5 Katı |
Boot alanımızı ve ardından SWAP alanınımızı belirlememiz ardından kalan tüm disk boyutumuzu ” / ” olarak ayarlıyoruz. Tercihinize bağlı olarak LVM yada Ext4 seçimi yapabilirsiniz.

Ana menü üzerinden ” Network & Host Name ” butonuna tıklayarak makinamıza ip adresi veriyoruz. İlgili pop-up sayfa üzerinde ” IPv4 Settings ” tabunda Method ” Manuel ” seçimi yapıyoruz. ” Add ” butonuna tıklayarak, IP adresimizi, Networkmask’ımızı, Gateway’imizi ve DNS servers bölümlerini doldurarak ” Save ” butonuna tıklıyoruz.

IP adresimizi eklememiz ardından sağ yukarıdan Ethernet kartını açmayı UNUTMAYINIZ
🙂 Host Name kısmında sunucunun ismini belirleyebilirsiniz.
Etherneti aktifleştirmemiz ardından sol yukarıdan ” Done ” diyerek işlemi tamamlıyoruz.
Bu işlem ile birlikte tekrar ana menüye dönmüş oluyoruz, bu noktada sağ aşağıda yer alan ” Begin Installation ” butonuna tıklıyoruz. Kurulum başlamış durumda.

Centos 8 kurulumu devam ederken, ROOT şifremizi belirliyoruz, makina kurulmaya devam edicektir, bittiğinde reboot olarak SSH ekranına ulaşacaksınız. Root şifrenizi unutmayın yada hatırlamayacağınız ( hatalı yazacağınız kadar karışık ) ilk etapta belirlemeyebilirsiniz. Kurulum ardından basitçe SSH şifresini güncelleyebilirsiniz.
Centos 8 kurulumu ardından aşağıdaki komutları vererek centos u güncelleştirmenizi ve standart kullanacağınız editorü kurmanızı öneririm.
yum -y update
yum -y install wget nano
VCenter üzerinde bir sanal sunucu açtıysanız, ESX altında sonrasında makinayı açma kapatma sorunları yaşamamak için VmWare Tools kurmanızı öneririm.
Centos 7 ve sonrası için ;
yum -y install open-vm-tools
Tüm bu işlemler ardından REBOOT atmayı unutmayınız.